Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 iulie 2012

Acer palmatum Dissectum

 

Descriere:

Acer palmatum Dissectum este un arbust cu coroana aplatizata, ramurile recurbate la extremitati, cu frunze de culoare verde intensificandu-se in nuante de rosu purpuriu. Poate atinge inaltimea de 2-3 pana la 6-7 m si un diametru al coroanei de 1,80-2,40 m. In ultimii ani artarul japonez ocupa un loc fruntas si bine meritat in gradinile de agrement. De preferat se asociaza cu arbusti coniferi sau foiosi cu frunze colorate sau persistente pentru a-i scoate in evidenta frumusetea si eleganta.
Atentie ca plantele cu care este asociat sa nu depaseasca jumatate din inaltimea tulpinii, pentru a nu-l obstructiona. Poate fi cultivat si ca planta la ghiveci dar numai in spatii exterioare si se preteaza foarte bine ca bonsai. Puneti-i in evidenta frunzisul spectaculos, plantandu-l intr-o locatie insorita din gradina, si inconjurati-l de plante verzi si flori multicolore. Va fi cu siguranta un punct de atractie pentru musafirii dumneavoastra.
Cei care nu poseda spatiul generos al unei gradini si isi doresc acest minunat arbust, pot sa-l cultive in ghiveci, sub forma unui bonsai. In acest caz, pe langa conditiile de cultivare precizate anterior, se va avea in vedere si necesarul ridicat de umiditate atmosferica, specific plantelor cultivate in interior.

Utilizare peisagistica:

Se recomanda utilizarea in diferite tipuri de plantatii ca arbori de aliniament sau dupa caz ca masive si perdele; se pot utiliza ca arbori solitari si grupuri in parcuri si gradini.

Amplasare:

  • planta de gradina

Origine:

China

Familia:

Aceraceae

Gen:

Acer

Specia:

Palmatum

Ordinul:

Sapindales

Forma:

verticala, stufoasa

Aspect:

arbust

Caracteristici:

tulpini si frunze decorative

Frunze:

Frunzele reprezinta principala atractie a artarului japonez. Varietatea culorilor si formelor este mare. Acestea sunt cazatoare, palmate, cu lungimea intre 4-10cm. Sunt formate din 5, 7, 9 sau 11 lobi mai mult sau mai putin dantelati. Culoarea frunzelor difera in functie de sezon de la verde la orange, bordo. Toamna toate nuantele se transforma in ruginiu intens.

Perioada de inflorire:

Infloreste in luna aprilie, nesemnificative din punct de vedere decorativ.

Flori:

Inflorirea este nesemnificativa, florile rosii purpurii, grupate in inflorescente mici fiind vizibile doar se la mica distanta.

Fructe:

Fructele sunt asemanatoare cu cele ale artarilor europeni, formate din doua seminte fiecare cu cate o aripioara.

Intretinere:

Ritmul de crestere este lent. In cazul in care exemplarele tinere au frunzisul foarte bogat, vor avea nevoie de un suport de sustinere. Taierile aplicate vor fi doar de corectie a formei, in nici un caz severe. Perioada ea mai buna pentru taieri este intervalul ianuarie-februarie. Poate fi crescut cu succes la ghiveci datorita sistemului radicular compact si ritmului de crestere lent. Este des intalnit ca ramificatia ramurilor principale sa fie aproape de baza. Ramurile au tendinta de a creste in plan orizontal si de a avea forme neregulate, chiar contorsionate, ceea ce ii sporeste aspectul pitoresc. Nerespectarea conditiilor cerute duce la paritia de probleme pentru artarul japonze, cea mai comuna fiind brunificarea frunzelor sau a varfurilor acesora, fapt datorat lipsei apei.

Expunere:

Acer palmatum Dissectum are nevoie de o expunere mai indelungata la lumina pentru pastratea intensitatii culorii. Cu toate acestea se evita pe cat posibil expunerile in plin soare pe parcursul intregii zile, in special in zonele uscate si aride. Se simte cel mai bine la lumina, evitand pe cat posibil soarele la orele amiezii.

Substratul:

Solul trebuie sa fie argilos nisipos cu continut de material organic.Prefera solul umed, bine drenat usor acid, pH-ul trebuie sa fie intre 6-7.5, acesta fiind important in mentinerea intensitatii culorii frunzelor.

Ingrasaminte:

Plantele tinere aflate in crestere au nevoie de posfor pentru o buna dezvoltare a sistemului radicular. Un fertilizant pe baza de azot este posibil sa duca la inverzirea frunzelor rosii sau orange.

Aerul:

Prefera atmosfera umeda. De aceea este de preferat ca la baza lui sa se plateze perene care sa mentina umiditatea solului. Se poate amplasa in apopierea pieselor de apa. De asemenea sub conoara se poate asterne un strat de mulch cu o grosime de cativa centrimentri. Nu suporta curentii de aer.

Temperatura:

Prefera temperaturi cuprinse intre 18-24 de grade celsius. Iarna rezista pana la temperaturi de -18grade. Este predispus la inghet in special primavara deoarece mugurii foliari se deschid destul de devreme.

Udare:

Udare abundenta cand temperatura depaseste 24 de grade. In rest apa se administreaza moderat. Exemplarele care sunt expuse in plin soare vor avea nevoie de o cantitate mai mare de apa.

Inmultire:

Se inmulteste de preferinta prin butasi (primavara si vara) deoarece exemplarele obtinute din seminte vor pierde din insusirile decorative ale plantei mama.

Boli:

Nerespectarea conditiilor cerute duce la paritia de probleme pentru artarul japonez, cea mai comuna fiind brunificarea frunzelor sau a varfurilor acesora, fapt datorat lipsei apei.

Daunatori:

In general nu prea are daunatori dar poate fi atacat de paduchi

Conditii de iernare:

Este de preferat ca pe timpul iernii tulpina sa fie protejata de frig dar si de daunatori cu ajutorul unor materiale specifice.
Acer palmatum Dissectum 100-125 cm - Artar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu