Totalul afișărilor de pagină

duminică, 15 iulie 2012

Trandafirii pitici

trandafir pitic
trandafiri pitici
trandafir pitic in ghiveci
Pana nu demult, trandafirii pitici erau strict o arie de interes a celor pasionati de plante, de obicei a celor care aveau "microbul" cultivarii trandafirilor. Acum insa, multumita raspandirii pe care au cunoscut-o in Europa, a aparut o noua categorie de trandafiri care se gasesc mai nou la orice supermarket sau lanturi de magazine de specialitate. Necunoscatorii pot confunda trandafirii pitici cu cei obisnuiti - intre cele doua tipuri de plante exista diferente...
Perioada cea mai buna de a face cunostinta cu miniaturile florale este toamna tarziu. Atunci se gasesc in toate magazinele mari, sunt destul de ieftine si sunt perfecte pentru aranjamentele decorative de sarbatori. Va prezentam in continuare ce tipuri de trandafiri pitici puteti sa cumparati si va vom oferi si idei de aranjare a lor si sfaturi de cultivare ca plante de apartament sau de gradina.

baby_grand
bambino
chasin_rainbows
Baby Grand
Bambino
Chasin rainbows
Ce este un trandafir pitic?
In primul rand, trandafirii in miniatura sunt versiuni la scara redusa a trandafirilor obisnuiti, si
desi variaza in multe feluri, toti au flori micute, rareori parfumate. Toti isi au originea in China, din trandafirul chinezesc (Rosa chinensis minima). Ca inaltime, plantele variaza de la 13 cm sau mai putin, pana la 0,9 - 1,2 metri. Florile pot avea intre 1,2 - 5 cm in diametru, cu o gama de culori la fel de larga ca la trandafirii obisnuiti.
Trandafirii pitici sunt in mod natural rezistenti in gradina pe tot timpul anului - sunt plante perene usor de ingrijit si aproape tot timpul in floare, care pot fi folositi la borduri sau straturi ridicate. Daca sunt acoperiti bine cu frunze, ei pot sta afara chiar si iarna.

cinderella
Cupcake
spice drop
Cinderella
Cupcake
Spice Drop
De asemenea, trandafirii pitici se adapteaza foarte bine si ca planta de apartament. Spre deosebire de alte plante de interior care tolereaza bine conditiile de lumina si umiditate scazute, trandafirii au nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezati la o fereastra orientata spre sud sau vest. Ca sa infloreasca continuu, trandafirii pitici au nevoie de lumina suplimentara, eventual de la niste tuburi fluorescente. Daca lumina este insuficienta, tulpina si ramurile se vor lungi, lasand spatii mai mari intre frunze, o problema des intalnita, numita etiolare.
Trandafirii pitici au nevoie de mai multa umiditate. Iarna, aerul din majoritatea caselor devine foarte uscat - problema se poate rezolva in doua moduri: asezarea unot vase cu apa intre ghivece sau asezarea acestora intr-o tava cu apa, pe un strat de pietricele. De altfel, chiar plantele va vor "spune" daca umiditatea este scazuta, pentru ca frunzele se vor zbarci, ingalbeni si vor cadea; deseori acarienii (paienjeni mici, rosii) vor invada planta.

rainbows end
red minimo
rise_n_shine
Rainbows end
Red monimo
Rise'n shine
Cand sunt crescuti in gradina, marele avantaj al trandafirilor pitici este ca se ingrijesc foarte usor. Majoritatea sunt rezistenti si mai usor de taiat decat trandafirii obisnuiti - operatia presupune numai taierea varfurilor ramurilor. Cele mai bune momente de efectuare a taierilor sunt inceputul verii, si inca o data toamna tarziu, in ambele cazuri dupa ce s-au ofilit florile.
Ca la toate plantele de interior, verificati cu atentie sa nu aiba insecte daunatoare inainte de a le aduce in casa. Se uda temeinic si nu se lasa sa se usuce complet pamantul. Pentru a reduce riscul aparitiei vreunei boli sau daunatori, spalati fiecare planta o data pe saptamana sub jet de apa, curatand bine frunzele pe ambele parti. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare diluata la jumatate din concentratie, in fiecare saptamana. Pentru a incuraja inflorirea alegeti un fertilizator bogat in potasiu.
Pentru cultivarea ca plante de interior, algeri varietati care nu cresc mai mult de 40 cm. Printre cele mai bune sunt 'Baby Grand', 'Bambino', 'Chasin' Rainbows', 'Cinderella', 'Cupcake', 'Glory Be', 'Livewire', 'Rainbow's End', 'Red Minimo', 'Rise 'n' Shine', 'Santa Claus', 'Shelly Renee', 'Sorcerer', 'Spice Drop', and 'Starina'.

santa clause
sorcerer
starina
Santa clause
Sorcerer
Starina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu