Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 iulie 2012

Clematita

 
Ne plac plantele decorative, si le primim in curte, in gradina sau apartament. Una dintre noutatile de la supermarket este clematita. Obisnuita ca si planta de gradina, si in special speciile cu flori violet sau albastre, anul acesta am gasit mai multe varietati: de la cele cu flori simple, albe, roz, rosii pana la cele cu flori “batute” de culoare albastra sau multicolore.
Fiind o planta de gradina, ea este aclimatizata la noi si nu are nevoie de o ingrijire speciala. Este insa spectaculoasa pentru ca poate ajunge pana la 3-4  metri inaltime si poate fi dirijata pe acoperisuri, garduri sau pergole si poate fi combinata cu alte specii de plante de contrast, ca si colorit sau dimensiuni.
Clematita se planteaza in gradina in luna aprilie si in cateva saptamani se poate incarca de inflorescente. Infloreste din mai pana la primul inghet. Ea prefera zonele racoroase si umede dar cu soare. Unele specii sunt cataratoare si au niste carcei, ca si vita de vie, cu care se agata de suporturi sau pe pereti. Prefera panatul nisipos si usor drenabil iar radacinile ei trebuie sa fie ferite de caldura. De regula se planteaza in asa fel incat radacina sa aiba pana la suprafata solului o distanta de 7 cm. Apoi se acopera cu un strat de scoarta, la baza tulpinii, incat sa le asigure protectia necesara. Nu prea are daunatori, find o planta viguroasa. Se inmulteste prin seminte sau butasi. Dar e prea mult efort si merita sa cumparati una déjà in crestere de la magazinele specializate sau supermarket. Se va dezvolta spectaculos si va creste mai mult decat va asteptati, bucurandu-va ochii cu culorile inflorescentelor. Poate ca imaginile va vor convinge sa aveti si dvs aceasta minunata planta care nu e pretentioasa dar ne rasplateste cu generozitate cu multime de flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu