Totalul afișărilor de pagină

duminică, 15 iulie 2012

Coleus

Plantele Coleus sunt rezistente si usor de cultivat. Aceste plante sunt cel mai bine cunoscute datorita culorii lor stralucitoare si varietatii formelor frunzisului. Sunt cel mai adesea considerate a fi plante anuale de catre crescatori si producatorii de seminte, dar ele pot fi cultivate si in ghivece si tinute in apartament.

Plantele Coleus pot fi crescute in gradina la lumina puternica, la lumina indirecta, sau partial la umbra. Plantele care cresc mici de inaltime (15-20 cm) vor creea un cadru plin de culoare, sau puteti folosi soiurile de plante care cresc mai inalte ( aprox.1m) pentru a creea un peisaj floral artistic. Majoritatea plantelor Coleus vor supravietui expunerii totale la soare. Culoarea frunzisului este influentata de mentinerea plantelor la umbra.

Coleus este cat se poate de izbitor chiar si cand este plantat in ghiveci ca planta ornamentala de interior. Indepartand tepii formati de floare in timpul cresterii, si tinand planta legata de un suport, coleus poate fi pastrat in stare perena timp de cateva anotimpuri.

Cu toate ca aceasta planta face parte din familia urzicilor, ea este o menta si nu are proprietatile intepatoare ale urzicii.

Coleus blumei

Plantele Coleus sunt intalnite in mare masura intr-o varietate de marimi, incepand cu plantele de ghiveci pana la cele agatatoare de casa de mari dimensiuni. Butasii de Coleus par a fi plante blajine si destul de putin colorate in comparatie cu specimenele mari, ceea ce va poate indemna sa achizitionati o planta mare si aratoasa. In felul acesta va veti gandi ca planta dumneavoastra trebuie sa fie cel mai frumos si colorat coleus intalnit vreodata.

Nu subestimati niciodata potentialul butasilor de coleus! Odata ce butasii ating un anumit punct in cresterea lor, vor adauga caracteristici suplimentare in ce priveste frunzisul si coloritul. Intensitatea luminii pe care planta o primeste va avea de asemenea o influenta directa asupra intensitatii culorii frunzelor. Unele specii pot produce cel mai bun colorit fiind crescute in locuri usor umbrite, pe cand altele arata cel mai bine cand sunt crescute la lumina puternica. Lumina fluorescenta se pare ca aduce o si mai mare intensitate si rezonanta coloritului. Atata timp cat nu aveti nevoie imediata de o planta de dimensiuni mari, ar fi mai bine sa alegeti o varietate de plante puiet si sa le urmariti cum cresc si se dezvolta.

Coleus ca planta de casa

Coleusul va fi o planta frumoasa de interior atata timp cat primeste suficienta lumina si hrana. El trebuie plantat intr-un sol nu foarte gras si usor drenabil. Asezati-l intr-un loc unde sa aiba parte de mai multe ore de lumina naturala in fiecare zi si asigurati-i lumina artificiala de crestere pentru a obtine cel mai bun colorit al frunzelor. Planta se poate adapta la temperaturi mai mari de 12 grade Celsius, dar va creste cel mai bine cand este pastrat intre 20 si 30 de grade Celsius.

Pastrati solul umed cu regularitate, dar niciodata imbibat. Hraniti planta in fiecare luna cu o solutie diluata (amestec 50%) de fertilizator pentru plante de interior. Bobocii florilor trebuie indepartati imediat ce acestia se dezvolta, pentru a impiedica planta sa produca seminte. Odata ce este lasat sa produca seminte, el si-a indeplinit practic obiectivul in viata si deobicei moare.

Toaletarea plantei poate fi de asemenea necesara pentru a preveni cresterea alungita pe verticala. De fiecare data cand varful plantei este taiat, aceasta isi va distribui energia catre partile laterale, devenind o planta mult mai stufoasa. Coleusul este o planta foarte rezistenta, astfel ca puteti taia foarte mult din ea in caz de necesitate (chiar si aproape de nivelul solului).

Coleus in gradina

Nu trebuie plantat in gradina pana cand temperatura minima nu atinge valoarea de 10 grade Celsius. Desi plantele de Coleus supravietuiesc deobicei cand cresc in locuri foarte insorite, coloritul frunzelor tinde sa se intensifice atunci cand planta creste la umbra. Plantele trebuie sadite la 30 cm una de alta, intr-un sol bogat, umed, bine drenat, cu un pH neutru sau putin alcalin.

Rupeti varful tulpinii cand planta ajunge la o inaltime de 10-15 cm pentru a-i induce o crestere ramificata, si indepartati mugurii florilor imediat ce acestia se formeaza. Daca solul este lasat sa se usuce, frunzele se ofilesc, dar in mod normal isi revin repede cand planta este din nou udata. Udati planta adecvat in timpul plantarii si apoi acoperiti solul cu un strat protector pentru a conserva umiditatea. Stratul protector va ajuta planta sa se incalzeasca retinand caldura in sol, astfel ajutand planta sa se acomodeze in noua ei casa. Aveti grija la gandaci, purici, musculita alba si de asemenea la melci.

Inmultirea Coleusului

Este destul de usor sa va extindeti colectia de plante Coleus. Semintele nu sunt scumpe, sunt usor de gasit, si incoltesc aratandu-si prima culoare in aproximativ doua saptamani. Un alt avantaj al plantarii Coleusului prin insamantare este faptul ca fiecare pachet de seminte va contine multe culori diferite de plante. Din aceasta varietate puteti alege favoritele dumneavoastra pentru a le clona in viitor.

Daca intentionati sa il cresteti ca planta de interior, insamantarea poate fi facuta inauntru in orice moment al anului. Daca rasadul are ca destinatie plantarea in gradina, atunci insamantarea trebuie facuta in interior cu cel putin 10 saptamani inaintea ultimului inghet asteptat, astfel incat plantele vor fi bine dezvoltate cand va veni timpul plantarii lor in gradina.

Semintele de Coleus sunt foarte mici. Ele trebuie semanate pe un strat de pamant steril si umed, intr-o tavita putin adanca, dupa care vor fi acoperite cu un strat subtire de pamant fin. Tavita trebuie acoperita cu un capac de sticla sau cu folie de plastic pentru a retine umezeala, pana cand semintele vor incolti. Pastrati tavita intr-un loc calduros si luminos dar ferit de razele soarelui. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a putea fi manevrate cu usurinta, ele vor fi dezgropate si plantate in vase individual.

Cand pericolul inghetului a trecut, plantele pot fi mutate in gradina. Inmultirea coleusului prin butasire este de asemenea usoara. Puteti creea o clona prin taierea unei bucati de tulpina in orice moment al anului. Folositi un cutit curat si ascutit pentru a taia tulpina chiar sub un nod al unei frunze. Indepartati frunzele din partea de jos, inmuiati capatul taiat intr-un hormon de inradacinare (auxina) si introduceti-l in pamant de plantat proaspat si steril. Acesti butasi vor prinde radacini si daca sunt tinute in nisip umed sau intr-un pahar cu apa la temperatura camerei.

Luati butasii toamna, anterior inghetului si cresteti Coleus-ul ca planta de interior pentru a da culoare lunilor de iarna. In februarie sau martie luati din nou cativa butasi si cultivati-i pentru a fi plantati in gradina cand vremea se va incalzi. Plantele vechi au tendinta de a se alungi pe verticala, iar frunzele se vor decolora.


Frunze de coleus
Frunze de coleus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu