Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 iulie 2012

Hibiscus

Hibiscus

Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, Hibiscus este o planta lemnoasa (un arbust), inalta de 1,5m – 2 m, care provine din Orientul indepartat – China,Japonia, India.

Este foarte apreciata ca planta de apartament atat datorita aspectului decorativ al frunzelor care sunt stralucitoare, de culoarea verde-inchis, de forma oval-prelungita, zimtate pe margini, cat si al florilor care, in functie de specie, sunt mari, simple sau duble si culori variate : alb, rosiu, roz, portocaliu.

Hibiscus infloreste, cu exceptia iernii, aproape intreg anul.

Planta creste si infloreste bine la temperaturi de 18 – 20gr.C, dar iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 10 gr.C. Hibiscus are nevoie de multa lumina si umiditate a solului, nu suporta socurile de frig si nu suporta aerul uscat. Dezvoltare plantei este favorizata de asezarea in incaperi orientate spre sud.


Hibiscus - trandafir japonez Hibiscus - trandafir japonez
In timpul verii, substratul trebuie sa fie permanent reavan, motiv pentru care Hibiscus trebuie sa fie udata des, iar pentru o inflorire sustinuta trebuie asigurata hranirea plantei prin fertilizare cu substante hranitoare de 2 ori/luna. Iarna, udarea trebuie redusa pentru ca planta sa intre intr–un usor repaus.

Deoarece aerul uscat provoaca caderea frunzelor, pe frunze trebuie sa se pulverizeze apa pentru asigurarea umiditatii necesare.

Vara planta se poate scoate afara din incaperi, in locuri semiumbrite iar la sfarsitul verii si in timpul toamnei, planta se poate tine in plin soare pentru a favoriza dezvoltarea si maturizarea lastarilor.

Hibiscus - trandafir chinezesc Hibiscus - trandafir chinezesc

Primavara sau toamna tarziu , cand activitatea plantei e scazuta si cand Hibiscus atinge o inaltime apreciabila (cca 2 – 3 ani), coroana se definitiveaza taind ramurile laterale astfel incat sa nu aiba o lungime mare ( 15 – 20 cm. ), iar apoi se "ciupeste" varful si ramurelele tinere(cu unghia se rup mugurasii de frunze care urmeaza sa se dezvolte din varful crengutelor).

Substratul pentru Hibiscus trebuie sa fie un amestec format din 3 parti mranita, o parte pamant de telina si putin nisip. In fiecare an trebuie inlocuit pamantul de la suprafata cu altul proaspat. Primavara, la intervale de 3 –5 ani, in functie de marimea plantei se va efectua transplantarea plantei in vase mai mari, dar in fiecare an se va inlocui pamantul de la suprafata cu altul proaspat.

Hibiscus se inmulteste, de preferinta primavara sau in timpul verii, iulie sau august, prin butasi( portiuni de lastari lungi de 8 – 12 cm ) trecuti usor de faza erbacee ( cu cateva frunze ). Se poate face inmultire prin butasi si in celelalte perioade ale anului, dar nu intotdeauna cu succes.

In partea de jos butasul de Hibiscus se taie sub locul de prindere a frunzei (la cca 1 mm sub nod ), frunzele de la nodul bazal se indeparteaza, astfel ca pe o portiune de 1,5- 2 cm, tulpina sa ramana goala.

Pentru inradacinare, se planteaza lastarul de Hibiscus intr-un ghiveci, care sa aiba ca prim strat nisip si apoi se completeaza cu pamant amestecat cu nisip, acoperindu-se frunzulitele ramase afara cu un borcan de sticla sau plastic si se pastreaza asa pana cand mai apar 5 – 6 frunze. Dupa inradacinare, Hibiscus se muta intr-un pamant usor. Pentru a se ramifica, lastarii se tund scurt de cateva ori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu