Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 14 iulie 2012

Piper

Denumire stiintifica
Piper spp

Denumire populara
Piper

Imagini
Image

Tipul plantei
Este planta perena si creste sub forma de liana.

Gabarit
Poate ajunge la 10 m in mediul natural, in cultura i se asigura o dezvoltare de pana la 3-4 m.

Lumina si temperatura
Fiind o planta care creste in zonele tropicale calde si umede, are nevoie de temperaturi ridicate in perioada de vara, ideale fiind cele intre 23-27 grade C. Ii plac locurile insorite, dar sa fie ferita de razele arzatoare ale soarelui. Tolereaza si semiumbra.

Frunze, flori, fructe
Pe tulpinile foarte lungi si flexibile, cresc frunzele alterne, cu marginile intregi, care au forma asemanatoare unei inimi de 5-10 cm lungime si pina la 6 cm latime. Frunzele au sapte nervuri proeminente dispuse la distante egale. Sunt persistente si au culoarea verde inchis. Florile verzui sunt ca niste picaturi mici dispuse in inflorescente lungi. Apar la baza frunzelor si sunt unisexuate. Inflorescentele ajung de la 7-8 cm, cat au la inflorire, pana la 15 cm, la coacerea fructelor. Fructele sunt boabe mici, verzi la inceput si care devin rosii la coacere. Un singur ciorchine are 20-30 de fructe. Se culeg de la plante care au minim trei ani. Culoarea boabelor de piper depinde de faza de recoltare si de metoda de uscare. Boabele verzi si rosii sunt uscate la rece si tratate cu substante chimice care sa le mentina culoarea. Boabele uscate la soare se innegresc.

Solul
Substratul de cultura trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante organice si sa se mentina permanent umed.

Udarea
Planta se uda regulat pentru a se mentine pamantul umed in permanenta.

Aerul
Are nevoie de o umiditate mare a aerului, in jur de 80%. Pentru ca planta sa creasca frumos se va pulveriza zilnic cu apa la temperatura camerei.

Ingrasaminte
Se aplica vara, odata la doua saptamini. Primavara se poate pune ingrasamint organic (balegar) la suprafata solului.

Inmultire
Se inmulteste foarte bine prin butasi de tulpina cu 2-3 noduri, care se planteaza in substrat afinat si se asigura caldura si umiditate prin acoperire cu folie. Perioada optima de inradacinare este primavera si vara.

Conditii de iernare
Trebuie sa i se asigure o temperatura de minim 10 grade C, se uda mai rar si nu se fertilizeaza. Se plaseaza intr-un loc luminos.

Boli si daunatori
Nu are probleme deosebite.

Ingrijire si particularitati
Piperul este usor de cultivat ca planta de ghiveci, daca i se asigura vara caldura si umiditate iar iarna un loc luminos si racoros. Planta se desfrunzeste daca nu are conditiile necesare. Lastarii lungi se tund de doua ori pe an, pentru a i se controla cresterea. Fructele contin un alcaloid piperin cu gust picant iute si cu o aroma deosebita, datorita caruia au devenit un important condiment alimentar.

Specii si varietati
Piper nigrum
Piper crocatum
Piper ornatum
Piper magnificum Gentil
Piper auritum
Piper sarmentosum
Piper betle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu