Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 iulie 2012

Goji

fructe goji

Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m, cu viteza de creștere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiții de creștere optime. Goji înflorește începând din luna iunie și fructifică începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe. Florile sunt hermafrodite și sunt polenizate de albine. Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci.
Despre aceasta plantă se vorbește de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. Medicina Tradițională Chinezească o recomnada în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune, în echilibrul Yin-Yang, etc.
Fructele Goji au fost descoperite și folosite pentru menținerea sănății și încetinirea procesului de îmbătrânire în China, Tibet și India. Datorită efectelor antioxidanților pe care îi conțin fructele Goji, au circulat de-a lungul timpului mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vârsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Se spune că aceasta se datora fructelor Goji care cădeau în fântâna de unde își procurau apa de băut.
În 2002, David Wolfe prin Sunfood Nutrition (www.sunfood.com) introduce fructele Goji pe Internet, prin mâncarea vegană și sănătoasă pe care o prepară și promovează. De atunci, aceste fructe au devenit apreciate și consumate pe întreg globul, fiind numite super-fruct, datorită conținutului ridicat în nutrienți.
Compoziția fructelor Goji uscate (la 100g)
Element Valoare Pondere în norma zilnică Energie 1461 kJ 17% Proteine 12,1 g 24% Carbohidrați 57,82 g 60%
Grăsimi 0,73 g 1% Fibre 7,78 g 43%
Ce conține mai exact această plantă? - 18 amino acizi care formează un bloc de proteine și conțin 8 substanțe necesare vieții, precum izoleucină și tritofan. - 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare. - Zeaxantină și Betacaroten mai mult decât în morcovi, o excelentă sursă de medicament natural pentru vedere - De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale! - Vitaminele B1, B2, B6, B12 și vitamina E - 8 polizaharide și 6 monozaharide - 5 acizi grași nesaturați, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol și alți fitosteroli. - 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroși pigmenți fenolici cu acțiune antioxidantă. - calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată - potasiu, fructele goji conțin 1,132 mg/100 g = 24% DZR. - Iod, 9 mg/100g=100% DZR - Zinc, 2 mg /100g=18%DZR - Seleniu, 100 g de fructe conține 50 micrograme=91%DZR - Riboflavina. 100 g fructe conține 13 mg=100% DZR - vitamina C, de la un conținut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (în funcție de specie). - beta-caroten: 7 mg/100g - zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină. - polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct. O sinteză a efectelor demonstrate științific a fost publicată în anul 1992, în Jurnalul Universitații de Medicină din Beijing; ea pune în evidență multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman: - au un efect energizant, ușor constatabil. - îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină (Zeaxantina joacă un rol cheie în protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii și degradării țesutului, apărute persoanelor cu vârsta peste 65 de ani) - au un puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis). - au efect anticonstipant. - întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor. - îmbunătățesc circulația sangvină. - încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți). - antocianozidele sunt antioxidanți puternici care contribuie la îmbunătățirea circulației capilare, la îmbunătățirea structurii colagenului, acționează împotriva inflamațiilor, conferă imunitate bacteriană și virală și adaptarea sistemului imunitar și reglarea regimului cardiovascular. - conțin fitonutrienți (numite polizaharide și gliconutrienți) care inhibă peroxidarea lipidelor. - cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi. - conțin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanți, care ajută celulele corpului uman să funcționeze optim. Glutationul este peptida care conține aminoacizii glicina, acid glutamic și cisteina. Glutationul previne îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariția bolilor. Acești nutrienți ajută la formarea țesutului muscular, regenerarea ADN-ului și contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine. ATENTIE: Fructele goji au un gust dulce-acrisor(foarte delicioase), cu marimea ideala de 1cm si alungite. ORICE altceva ce nu corespunde acestor caracteristici NU reprezinta GOJI.
Modalități de consumare
Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, înghețate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji. Inainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumati un pumn de fructe goji(25 g). Fructele fiind uscate necesita o mastecatie lenta, constienta, mecanism prin care vom simti savoarea si aroma specifica.

DESCRIEREA POMULUI GOJI
  Goji este un arbust rezistent si nepretentios Goji este un arbust peren care se cultiva relativ usor. Planta prefera zonele cu grad total de expunere solara si un grad moderat de umiditate a solului, rezistand si la seceta excesiva si soluri nisipoase. Productivitatea plantei este maxima in solurile bine drenate, dar cu umiditatea necesara. Cresterea plantei Goji nu presupune dificultati, aceasta rezistand cu succes la temperaturi scazute de -23’C (in primii doi ani) si pana la -30 dupa aceea iar maximele suportate sunt pana la +38 - 40 grade Celsius. Goji incepe sa infloreasca in iunie si sa rodeasca din august pana in noiembrie, avand in acelasi timp boboci, flori, fructe verzi si fructe coapte. Florile sunt hermafrodite, pozitionate individual pe ramurile tinere. Rodul semnificativ (2 Kg fruct proaspat / planta) apare la plantele mai mari de 5 ani. Fructificarea Goji la plantele obtinute din seminte este dupa circa 3 – 4 ani, iar din butasi incepand din primul an. Goji , cunoscut sub denumirea stiintifica de Lycium Chinense si Lycium Barbarum este un arbust din familia Solanaceae (cea din care fac parte si tomatele). Goji este originar din China, insa planta in sine se adapteaza relativ usor conditiilor climatice si de sol din Romania. Fructul Goji este rosu si zemos, cu o forma alungita. Cand este copt are marimea unei boabe de strugure. Beneficiile acestui fruct asupra sanatatii sunt bine cunoscute de mii de ani .                                                   Familia: Solanaceae;                                                                Conformatie: Arbust;                                                                       Inaltime: Maxim 2,5 metri;                                                              Expozitie solara: 100%;                                                                                                                                                                                               Goji este un arbust cu frunze cazatoare, cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5 x 2 m, cu viteza de crestere medie de 0,5 m / an la maturitate, in conditii de crestere optime.        


                                                                                                                                             Nota: Goji rezista si s-a aclimatizat cu succes in Romania, pentru cei care au dubii, pot sa caute pe site-uri straine ,deoarece in tari precum Ungaria ,Anglia ,Franta si in Germania inca din anul 2008 este cultivat pe 8 Ha. Iar ca o nota care intareste regula eu cresc in gradina aceasta planta de 2 ani si a rezistat cu brio peste ierni, asadar pot impartasi cu dumneavoastra experienta cresterii Goji in Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu