Totalul afișărilor de pagină

marți, 10 iulie 2012

Craciunita - Euphorbia pulcherrima

Craciunita este una dintre plantele de apartament cel mai usor de ingrijit si, poate de aceea, una dintre cele mai des intalnite in apartamentele noastre. Planta este recunoscuta de toata lumea ca fiind singura planta cu proprietatea ei de a-si schimba culoarea frunzelor in rosu in preajma Craciunului.

Cateva lucruri despre Craciunita
Denumirea stiintifica a plantei este Euphorbia pulcherrima, ea mai numindu-se si Poinsettia. Planta Craciunita nu prezinta de fapt flori mari, ci frunze colorate, sau mai bine zis frunza care se coloreaza in preajma Craciunului. Este vorba despre frunzele superioare, care vor deveni rosii in preajma Nasterii Domnului, dand aspectul unor flori. Florile propriu-zise sunt, de fapt, mici si nesemnificative si nu dau un aspect deosebit plantei.
Efortul de ingrijire al acestei plante va fi extrem de mic, deoarece este o planta viguroasa. Chiar daca nu ati mai crescut pana acum plante de apartament, dar v-ati hotarat ca ar fi o idee buna sa incepeti, deoarece ati vrea sa aduceti in caminul vostru un strop de frumusete, nu va fie frica sa incepeti cu Craciunita. Nu este o planta pretentioasa.

poza cu CraciunitaCum o recunoastem
Craciunita creste sub forma unui arbust cu frunzele mari si late, in forma de stea. Frunzele plantei se coloreaza in luna decembrie in rosu, galben, roz sau crem si isi mentin culoarea pana in primavara. Planta este adesea folosita ca planta de decoratiune, fiind ea insasi un simbol al Craciunului.

Cum o ingrijim
- In ceea ce priveste felul cum trebuie udata, planta nu este deosebit de pretentioasa. Este mai degraba sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Se pare ca planta poate rezista si o saptamana fara a fi udata. Nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai mult de o saptamana. Totusi, este recomandabil sa mentineti sanatatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mica de apa.

- Este interzis sa udati planta in farfuriuta. Este preferat sa mentineti doar pamantul umed, deoarece adunarea umezelii statute in ghiveci va ofili planta.

- Pentru ca o Craciunita sa reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. In cazul in care obisnuim sa ne tinem plantele pe balcon, este bine ca iarna sa mutam Craciunita in casa. Acest lucru este valabil si pentru cazurile cand balconul este inchis, acesta neputand asigura temperaturi de 15 grade.

- Se obisnuieste ca planta sa se tunda pentru a nu deveni deosebit de frunzoasa. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primavara, cand planta devine mai putin sensibila. Este bine sa tundeti planta, scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei.

- In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit.

-Dupa trecerea perioadei de inflorire, Poinsetia are nevoie de o perioada de repaus de cel putin 2 luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.

- Pentru o inflorire cat mai reusita, va recomand sa folositi ingrasaminte a caror formula sa contina Molibden, intrucat lipsa acestui element duce la degradarea si, in final, la moartea plantei.

Cum o inmultim
In ceea ce priveste inmultirea Poinsetiei, se poate realiza prin butasire sau prin seminte, insa procesul este anevoios si de lunga durata. Pentru realizarea cu succes a procesului butasire se recolteaza de pe planta-mama butasi de 10-12 cm. lungime, care sa aiba varsta de minim 5-6 saptamani. Acesti butasi au o seva laptoasa, numita latex. Trebuie sa stiti ca latexul impiedica formarea radacinilor la butas, prin procese de oxidare celulara, astfel ca butasul, inaintea plantarii, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. In acest scop, se introduce butasul cu baza in apa la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizeaza eliminarea latexului. Va recomand plantarea butasului in turba amestecata cu nisip, la temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius, si acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticla sau din plastic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu