Origine: Africa de Sud si Namibia
Perioada de inflorire: toamna, inceputul iernii
Descriere:
Lithops este cunoscuta si cu numele de Piatra Vie pentru ca poate sa insele prin aspectul sau, atat oamenii cat si animalele. Desi pare greu de imaginat, corpul lithops-ului este format din doua frunze care au evoluat in asa fel incat sa retina orice cantitate de umezeala din atmosfera. In umele zone in care lithops creste in natura, ploua foarte rar, uneori la cateva luni, asa ca este foarte importanta conservarea apei. Pentru a micsora orice risc de evaporare a apei, frunzele au capatat un aspect atat de truncat incat nu mai seamana deloc cu niste frunze obisnuite, ci aduc mai degraba cu pietrele. Acest lucru le face greu observabile, pentru ca planta reuseste sa imite la perfectie culoarea si aspectul solului. Aceasta "adaptare" la aspectul solului a dus la aparitia a numeroase specii de lithops.
Florile seamana cu papadiile si sunt galbene sau albe, in functie de specie. Prima oara se deschid in dupa-amiezile zilelor insorite.
Ingrijire:
Piatra vie este o planta perfecta pentru orice cultivator. Are dimensiuni mici si creste relativ greu, ceea ce inseamna ca pe o suprafata mica se pot etala diferite specii interesante. Desi infloresc in conditii favorabile, lithopsii sunt de-a dreptul fascinanti pentru nenumaratele modele si culori ale frunzelor.
Atunci cand va hotarati sa cresteti lithops ca planta de interior este bine sa nu uitati de conditile de caldura si seceta in care cresc in mediul lor natural. De asemenea este important sa stiti ca este o planta care creste greu, uneori fiind nevoie sa treaca cativa ani buni ca sa atinga dimensiunea maxima. Aproape toate problemele acestei plante sunt cauzate de udarea exagerata si de proasta ventilatie, mai ales cand mediul in care creste este rece sau foarte umed.
Locul ideal in care se dezvolta un lithops ca planta de interior este o sera orientata spre sud; desigur ca daca nu aveti o sera puteti sa asezati ghiveciul pe pervazul unei ferestre dinspre sud - daca planta nu primeste destula lumina va creste inalta si isi va pierde aspectul de piatra. Nu suporta udarea excesiva, care duce la pierderea plantei. Rezista la temperaturi foarte ridicate atat timp cat aerul este curat, dar mor in conditiile stagnante. Daca aceste criterii pot fi respectate e posibil sa aveti o colectie de lithops care sa dureze multi ani.
Planta nu se mai uda de la sfarsitul lunii octombrie si atat iarna cat si primavara nu se uda deloc (in afara de Lithops optica, specie care infloreste greu daca nu se uda si in decembrie). Iarna si primavara pietrele vii isi genereaza parti noi de planta consumand umezeala si substantele nutritive din fostul corp. Procesul va fi vizibil pana la inceputul primaverii. Pe perioada iernii si primaverii tineti planta intr-un loc racoros, dar ferita de ger si inghet. O puteti uda din nou imediat ce ramasitele fostei plante s-au uscat, adica prin mai-iulie, in functie de specie; atunci udati bine pamantul si inlaturati corpul vechi al plantei.
Intre udari pamantul
trebuie sa se usuce; desigur ca acest aspect este variabil in functie de
dimensiunea ghiveciului, dar atat timp cat suprafata plantei este
ferma si nu prezinta zbarcituri, nu trebuie udata. Ghidati-va dupa
aceasta regula atat in zilele racoroase cat si in cele foarte
calduroase, cand majoritatea florilor
din sera au tendinta sa se zbarceasca. Daca aveti dubii, NU udati
lithopsul - mai asteptati. Dupa cum vedeti, udarea pietrelor vii este o problema
de balans... prea putina apa va duce la pipernicirea plantei, iar prea
multa va duce la putrezirea radacinii, sau in cele mai bune cazuri, la
aparitia noii plante in alta perioada
a anului (daca se intampla acest lucru, nu mai udati planta deloc pana
cand nu s-a uscat vechea planta). Dupa 1-2 ani veti stii cum se comporta lithopsul in diferite situatii.
O piatra vie sanatoasa, matura, va trai
cu usurinta chiar si 2 ani fara apa in conditiile de clima din nordul
Europei - desigur ca asa ceva nu este recomandat,
dar e interesant cat pot rezista aceste plante fara apa. Ocazional
puteti trata planta cu fertilizator, dar nu exagerati, pentru ca
lithopsul are nevoie de foarte putini
nutrienti. Pentru plantare este bun orice tip de compost amestecat cu
putin nisip pentru a usura drenajul, sau orice amestec pentru cactusi. Inflorirea este strans legata de cantitatea de lumina pe care o prinesc in timpul lunilor de primavara si vara. Daca sunt cultvate in climate statice veti avea nesansa ca plantele dvs. sa nu infloreasca.
Specii: Pana in prezent sunt cunoscute aproximativ 200 de specii.
Pericole si daunatori:
- putrezirea radacinii
- arderea: pe perioada de vara asezati planta intr-un loc partial la umbra, pentru a nu fi arsa de razele foarte puternice ale soarelui
- ramele si soarecii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu